Meisjes versieren voor beginners

6 mrt

Mijn vorige verhaal ging over onhaalbare liefde. Dit verhaal gaat over de haalbare liefde.

Belangrijk is het om te benadrukken dat mijn vorige verhaal gebaseerd was op de situatie van islamitische jongens uit Khartoum. Vanavond sprak ik met twee christelijke jongens uit het zuiden: Paul, een Bari uit Eastern Equatoria State, en Daniel een Shilluk uit Upper Nile State. Na een studentenbijeenkomst raakten we aan de praat en ze vroegen of ik mee wilde naar het afstuderen van een van hun vrienden. Nieuwsgierig naar het Khartoumse studentenleven sloot ik me bij hen aan. De feestlocatie bleek een soort amfitheater genaamd ‘de Officiersclub’. Een aantal officieren heeft het laten bouwen en verhuurt het nu voor feesten en partijen. Terwijl een imam de bijeenkomst opende met een gebed, stroomden mannen en vrouwen door verschillende ingangen naar de twee afgescheiden delen van het amfitheater. De vrouwen zaten onder, de mannen zaten boven. Daartussen stond een roestig maar doeltreffend hek.

Versieren dus, hoe doe je dat?

Tot groot genoegen van de jongens is die scheiding tussen vrouwen en mannen bij Zuiderlingen minder strikt: `Noorderlingen hebben veelal binnenshuis een vrouwen- en een mannendeel, dat hebben wij niet. Ook studeren wij gemengd.’ Als je dan een meisje leuk vindt, zijn er verschillende strategieën. Veel jongens geven er de voorkeur aan om het meisje eerst een tijdje aan te staren. Als ze het oogcontact ook opzoekt dan weet je dat je tot de volgende stap over kunt gaan. De volgende stap, vertelt Paul glunderend, is het regelen van haar nummer. Je gaat naar haar toe en vraagt meteen haar nummer. Als dat lukt en je haar nummer hebt, dan is de klus geklaard. Veel jongens zijn namelijk verlegen en vinden het moeilijk om een meisje tête-à-tête de delicate waarheid te zeggen. Aan de telefoon durven ze alles te zeggen. Dapperdere jongens gebruiken een andere – meer gedurfde – strategie voor het maken van een eerste afspraakje: zij nodigen het meisje direct uit voor een maaltijd. Tijdens het eerste gesprek zal het meisje door te glimlachen aangeven dat ze geïnteresseerd is. De Nederlandse ‘deed het pijn .. toen je uit de hemel kwam vallen’-strategie heb ik onder geschaterlach geïntroduceerd. Ik hoop dat ze er hun voordeel mee doen!

Als het meisje je vriendinnetje wordt, en je serieus overweegt de toekomst met haar te bestormen, dan kun je haar meenemen naar je ouders’ huis. Eerst praat je apart met haar en dan gaan jullie samen bij pa en ma op audiëntie. Je ouders zullen dan vragen wie haar ouders zijn. Op die manier wordt voorkomen dat ze binnen vijf generaties verwant is, dan kan het hele feest namelijk niet doorgaan. Wanneer het meisje dan weer weggebracht is, zullen de ouders subtiel maar vastberaden laten weten of ze het meisje zien zitten. De jongen moet zich niet bij de ouders van het meisje vertonen tenzij het is om haar hand te vragen.

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Morgen ga ik naar de openingsavond van een week vol feesten en bijeenkomsten bij vrouwenuniversiteit Ahfad. Toch schijnt het bij publieke bijeenkomsten van Ahfad te krioelen van de jonge mannen: die komen voor de meisjes. Het lijkt wel een Leidsch psychologiefeestje! Ook Paul en Daniel zullen – overhemd gestreken, haren in het gareel, tanden goed gepoetst – van de partij zijn om te glimlachen en te staren naar de slimste meisjes van het land.

2 Reacties naar “Meisjes versieren voor beginners”

  1. Pepijn maart 7, 2011 bij 4:55 pm #

    Altijd leuk om eens in de lokale gewoonten geïntroduceerd te worden en de o zo grappige verschillen te spotten…mocht ik ooit als vrijgezel in Khartoum rondlopen dan sla ik na dit gelezen te hebben in ieder geval niet meteen een flater ;).

  2. Boris maart 10, 2011 bij 12:00 pm #

    Wederom een tof verhaal, broertje! Weet je al of je langer in Khartoum blijft plakken? Liefs!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: