Onbetaalbare liefde #2

25 feb

Thuis op de ambassade praat ik over het huwelijk met de bewakers.

Ze zijn erg geïnteresseerd naar liefde in Nederland: is het waar dat je in Nederland een meisje na drie maanden naar de kant van de weg kunt zetten? En kunnen homo’s in Nederland trouwen? Heb jij een vrouw en kinderen? Ik zeg voorzichtig dat ik niet getrouwd ben maar wel een vriendinnetje heb. Daar moeten ze om lachen: dat ligt in Soedan nogal ingewikkeld. Althans, naar wat ik hoor, behelst een vurige relatie hier vóór het huwelijk hooguit dat je op de boulevard langs de Nijl samen zit en stiekem – alsof per ongeluk – de hand van de ander aanraakt. Natuurlijk wordt er wel wat gerommeld maar dat gebeurt allemaal in het diepste geheim.

Wanneer ga je dan trouwen, Bruno? Lachend zeg ik dat ik daar nog even mee wacht. Eerst zou ik – insh’Allah – samen gaan wonen en dan zo tegen mijn dertigste ga ik misschien eens trouwen. Een meewarige stilte volgt. Ik vraag ze wanneer zij willen trouwen. Één van hen legt me uit dat Afrika anders werkt: je moet vroeg trouwen, of anders in ieder geval met een jong meisje. Wanneer je pas trouwt als de vrouw al dertig is, dan duurt het nog maar vijftien jaar tot de menopauze. Jong is beter, vanaf vijftien jaar moet kunnen. In uitzonderlijke gevallen schijnt twaalf aanvaardbaar te zijn. Volgens de wet is 16 de minimumleeftijd, maar die wet weerspiegelt lang niet altijd de wet van de samenleving, zeggen ze terecht: “je moet vroeg beginnen met produceren, Bruno!”. En als je vrouw niet kan ‘produceren’? Dat is een nachtmerriescenario.

Toch is geen van de jongens getrouwd. Naar eigen zeggen kunnen ze dat nog niet betalen en daar kan ik  me – met de bruiloft vers in het geheugen – iets bij voorstellen. Los van de bruiloft betalen mannen zich ook blauw aan de bruidschat, een huis en het onderhouden van een gezin. “We are born poor, we live poor and we will die poor. It’s hard”.

Een manier om de armoede te ontvluchten en om zo in sociale zin een geslaagd leven te kunnen leiden, is door lid te worden van de partij. Partijleden zouden geen inkomensbelasting betalen en de goedbetaalde baantjes toegeschoven krijgen. Een andere optie is te gaan werken voor de veiligheidsdiensten. Stel je voor dat je in een land leeft waarin een succesvol leven eigenlijk niet goed mogelijk is zonder te conformeren aan een corrupt systeem.

Hierover ga ik niet verder schrijven: dat kan hier niet. Laat ik alleen zeggen dat ik ontzettend trots ben op Nederland: onze rechters, politici en veiligheidsmensen staan niet boven de wet. Ook voor mensen buiten de regerende kliek is een plaats en valt geld te verdienen. Ongelijkheid in kansen wordt bestreden in plaats van bevorderd. In Nederland is liefde minder vaak onbetaalbaar.

6 Reacties naar “Onbetaalbare liefde #2”

 1. Shirin februari 25, 2011 bij 12:52 pm #

  Wauw, weer een prachtig verhaal! Ik ben langzaam aan een trouwe lezer van je avonturen. Geniet van al het moois en bijzonders wat je meemaakt!

  Shirin

  • brunobraak februari 26, 2011 bij 7:48 pm #

   Bedankt Shirin, leuk dat je me zo volgt. Genieten komt wel goed: de momenten gaan snel maar drie weken geleden lijkt een half jaar terug.
   Liefs!

 2. Leendert de Die februari 26, 2011 bij 9:03 am #

  Fantastisch Bruno, je hebt het daar goed? Doe die bewakers veel groeten van me, ik heb ook uren met ze doorgebracht!

  • brunobraak februari 26, 2011 bij 7:46 pm #

   Ha Leendert! Het gaat goed hier, Ahmed had het nog over je. En even later over Sandra (met een grote grijns “she was amazing”!). Groeten aan de CRU! Hoe bevalt het je daar? Je werkt met Ivan, toch?

 3. Mieke februari 26, 2011 bij 11:52 am #

  Prachtstuk Bruno.

 4. alda februari 26, 2011 bij 7:23 pm #

  ha,ha..toch fout begrepen
  je huidige vriendin is van onschatbare waarde en onbetaalbaar!!
  Over de prijs zullen we t.z.t.wel onderhandelen.

  liefs Alda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: