Onbetaalbare liefde #1

25 feb

Naast een grote brug over de Nijl staat een kitscherige katholieke kerk, de grootste van Soedan.

Het is half zes en een zachte bries zorgt dat de warmte van de namiddag prettig aanvoelt. Samen met twee Nederlanders ben ik door een Soedanese collega uitgenodigd voor de trouwerij van zijn schoonzusje. Op het pleintje voor de kerk worden we hartelijk ontvangen en meegenomen naar één van de voorste bankjes. Het zit al redelijk vol, een opvallende meerderheid is vrouw en een nog opvallendere meerderheid is Zuiderling. Het bruidspaar is geboren in het zuidelijke Rumbek.

De bruid en bruidegom zien er prachtig uit en ook het publiek heeft zich uitgesloofd. Aan de andere kant van het gangpad zit een dame in een witte jurk met paarskleurige fruitborduursels. Kleine mannetjes in pak en meisjes in weelderige witte jurkjes lopen voor het bruidspaar uit. Twee uur lang verzorgen familieleden en geestelijken voordrachten. Het bruidspaar staat ingetogen aan de rand van het altaar strak van spanning één van de vele rituele handelingen verkeerd uit te voeren. Een oude bijbel, een kus en vooral héél veel hoog vrouwengegil later is het huwelijk een feit.

Het pleintje buiten de kerk is overdekt met een groot tentzijl. Honderden stoeltjes staan rond tientallen tafeltjes en vooraan staat een podium met twee troonachtige stoelen en aan weerszijden een flatscreen televisie. Een vijfkoppige band zingt zoetsappige liedjes terwijl de honderden gasten plaatsnemen en wat te eten en te drinken krijgen. Twee cameramannen lopen doorlopend rond om het geheel vast te leggen, een klein team regisseurs bepaald gelijktijdig wat er op de schermen verschijnt.

Wij zitten met de vader van de bruid aan tafel. Hij vertelt ons dat dit maar één van de vele bijeenkomsten is die het bruidspaar geacht wordt te organiseren. De buurt verwacht een diner en de voltallige familie van de bruidegom verwacht nog een apart feest. De hele familie van de bruidegom betaalt mee. Het is dan ook niet echt een huwelijk tussen twee individuen: het huwelijk wordt in heel concrete zin mede mogelijk gemaakt door de hele familie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: